Suvenir din Dobrogea – Casa din Visina

Am avut ocazia sa cunosc anul acesta oameni minunati si sa invat lucruri noi.

De la primul semn cusut pe etamina si pana la a treia camasa Romaneasca am descoperit frumusetea portului popular si al traditionalului.

Nu am mostenit nimic direct, nici o ie, nici o scoarta, nici o casa la tara. De aceea cos pentru mine si visez sa imi fac o lada de zestre pe care sa o las generatiilor ce vor urma.

Am aflat ca nu sunt singura nascuta la oras care iubeste mostenirea neamului si care vrea sa duca mai departe frumosul autenticului.

Suvenir din Dobrogea m-a invitat pe mine si pe Radu la casa din Visina, Jurilovca, sa invat mai mult despre ce este Dobrogean.

OOO_9598

OOO_9782

OOO_9812

OOO_9782

OOO_9857

Rusticul Dobrogean, in special in Jurilovca, are case albe ca neaua cu ferestre albastre ca cerul. Casele sunt imprejmuite de flori si un aer sarat si placut te linisteste fara nici un efort.

Sentimentul trait cand am intrat in curte a fost coplesitor. Am simtit ca pasesc intr-un basm!

Gardul albastru m-a trimis inapoi la Hobbiton, Noua Zeelanda, mi-a amintit de casutele acelea frumoase si m-a facut sa apreciez si mai mult ceea ce avem.

IMG_8567
Hobbiton, Noua Zeelanda Photo by Radu Niculescu

Interiorul a fost pastrat foarte bine, piesele de mobilier fiind vechi dar foarte bine intretinute. Te face sa te simti comfortabil caci Suvenir din Dobrogea a avut grija sa includa elemente actuale in fiecare camera.

OOO_9409

OOO_9414

OOO_9498

OOO_9503

OOO_9509

OOO_9515

OOO_9522

OOO_9656

OOO_9661

Casa din Jurilovca este expusa la Muzeul Satului din Bucuresti iar fereastra acesteia este cel mai des fotografiata de catre vizitatori. Am apucat sa o vad de doua ori nestiind ca voi vedea o casa identica in Visina.

OOO_2138
Casa de la Muzeul Satului

Este minunat ca exista case traditionale si ca acestea pot fi vizitate in afara celor de la Muzeul Satului. Este important de stiut ca exista astfel de case ce nu au suferit modificari drastice si ca si-au pastrat nota autentica.

Casa din Visina este extraordinara si merita vizitata! Eu am sa ma intorc in curand!

OOO_9645

OOO_9674

OOO_9770

Suvenir din Dobrogea este o persoana minunata ce iubeste autenticul si vrea sa il faca accesibil celor care vor sa il descopere.

Photography by Radu Niculescu.

9 thoughts on “Suvenir din Dobrogea – Casa din Visina

    1. Eu m-am intors acas adupa 3 ani de munict pe vasele de croaziera! Am vazut Tahiti, Australia, Noua Zeelanda, Sudul Asiei, S.U.A si un pic din Europa si tot acasa am ajuns! Trebuie sa existe vointa si oameni care sa munceasca fara sa astepte ceva material in schimb! Este greu cand pleaca intelectualii si raman frimiturile in urma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *