Sanziene in Urban/ Urban fairies 2016

Stiu ca am cam chiulit de la postat pe blog, insa am inceput pregatirile pentru Ziua Universala a Iei Constanta 2016 si bineinteles Sanziene in Urban 2016. Incerc sa nu postez fotografiile facute pana acum cu greu insa mai scap cate ceva pe Snapchat si Instagram pentru cei care ma urmaresc din afara tarii.

Nu cred ca am avut inspiratia de a va explica proiectul Sanziene in Urban anul trecut dar va sunt datoare sa il explic acum.

Au trecut 2 ani de zile de cand ne-am intors in Romania si un an si putin de cand eu si Radu ne-am asumat raspunderea, imaginatia, dedicatia si timpul in dezvoltare culturala prin Sezatoare Constanta. Am facut documentare, am depus mii de ore de voluntariat in aceasta directie si ne dorim foarte mult sa creeam o imagine deosebita a camasii traditionale romanesti la noi in oras.

Ne dorim foarte mult ca tineretul sa aibe o baza de informatii corecte asupra traditionalului si sa realizeze cat de important este pentru identitatea noastra, ca Romani.

Observand ca multe persoane, care au avut norocul sa mosteneasca o parte din zestre bunicii, au considerat iile mostenite ca fiind demodate si le-au aruncat, am luat decizia de a incepe un proiect prin care sa aratam frumusetea artei de neegalat a stramosilor nostrii.

Am imprumutat ii vechi de aproape 100 de ani de la membrele Sezatorii Constanta, am cautat cateva fete dornice sa poarte ii, fotografi dornici sa fotografieze ceva inedit si am pornit prin oras.

Am incercat sa surprindem frumusetea acestor ii in zilele noastre la oras, pe strazile asfaltate. A fost o experienta care m-a invatat sa imi pastrez calmul si sa ignor vocile curioase si rautacioase.

Revenind la proiect. Ideea mi-a venit pe la mijlocul lunii Mai 2015, insa mi-a fost greu sa il vizualizez pana am discutat cu Radu. Cu toate ca nu aveam  tot ce ne trebuia, am reusit sa il terminam in mai putin de o luna de zile si a fost gata pentru Ziua Iei din 2015.

Expozitia foto a fost purtata prin oras prin diferite cafenele si a avut un impact pozitiv. Deodata s-au umplut magazinele din oras cu ii, sa nu mai spunem cate fete au prins curaj sa poarte o camasa brodata fara a le mai fi teama de criticii neformati.

Poate ca va intrebati ce m-a impins sa fac asa ceva. Raspunsul este urmatorul: miscarea La Blouse Roumaine si Ioana Corduneanu m-au facut sa vad cu alti ochi arta traditionala si sa vad frumusetea de la noi de acasa.

Dintodeauna am iubit cultura nipona si am visat mereu la o tara ca Japonia, asa ca mi-am asumat un asemenea proiect prin care sa inspiram romancelor sa poarte cu  mandrie o ie precum poarta o japoneza un kimono.

sanziene in urban

2 Comments

    1. Multumesc frumos Steffi! Noi incercam sa nu postam prea mult din ceea ce lucram pentru a avea un impact de Ziua Iei dar le vom posta in online imediat dupa! O saptamana frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *