Camasa mea de Baragan

simona copy
Camasa de Baragan si pestelca cusuta de mine. Fotografie facuta de Radu Niculescu.

Ma stiti, cos din pasiune si cu dorinta de a avea cat mai multe ii si camasi, sa fie ale mele si sa pot promova frumusetea artei Romanesti.

Am cusut in anul 2015 o camasa de Dobrogea cu platca si mi-am dorit sa am si o camasa dreapta. Pe langa machetele luate din cartile Elenei Secosan, vazusem si machetele Aureliei Doaga. Acestea erau atipice zonei Dobrogei, insa imi doream sa le cos si pe acestea. In urma documentarii din 2015 si pana acum am realizat ca Aurelia Doaga a trecut sub categoria Dobrogei niste camasi specifice zonei Baraganului. Pe scurt, Dobrogea a avut doar culorile rosu si negru cusute pe camasi, iar Baraganul a avut si firul auriu, paietele si culorile vii.

Camasa de Baragan si cea de Dobrogea se aseamana extrem de mult, diferentele fiind foarte mici.

Cand m-am apucat sa cos dupa aceasta macheta eram sigura ca voi coase o camasa Dobrogeana, dar am ajuns sa constat ca am cusut o camasa de Baragan.

Pentru ca am inceput cu stangul am facut niste mici greseli pe care le stiu doar eu, evident. Dar vreau sa impartasesc aceste informatii cu voi si am sa va arat care sunt aceste mici diferente.

Macheta de jos este reprodusa dupa cartea Aureliei Doaga.

Macheta reprodusa dupa cartea Aureliei Doaga -Cusaturi Romanesti
Macheta reprodusa dupa cartea Aureliei Doaga -Cusaturi Romanesti
dsib
Dupa cum se vede, aceste camasi traditionale drepte au aceeasi croiala si diferenta se afla la umeri. Cusatura din Dobrogea apare si la partea superioara a manecii, pe cand cea de Baragan nu se gaseste.

Greseala mea este pozitionarea modelului si pe partea superioara a manecii si din aceasta cauza nu am putut face imbinarea dintre maneci si trup prin cheitele reprezentative.

Cu toate acestea am terminat prima mea camasa dreapta si sunt foarte multumita de ea.

Am tras concluzia ca aceasta macheta este de fapt dupa o camasa din Baragan dupa ce am citit descrierea Elenei Secosan “Portul Popular Romanesc de Sarbatoare” si capitolul scris de aceasta “Includerea portului popular din Calarasi in tipologia Dunareana” din cartea “Cultura si civilizatie la Dunarea de jos”. Aceste doua machete, despre care vorbesc, au modele care ies destul de mari si ar incarca foarte mult camasa daca ar fi sa fie cusute in oglinda (cum se gaseste la camasa de Dobrogea). De asemenea, in cartea “Portul popular romanesc de sarbatoare” prezinta o fotografie cu detaliul manecii unei camasi, a carei macheta este trecuta sub Dobrogea de catre Aurelia Doaga, ca fiind camasa din Baragan.

13933556_10154450496879222_849959333_n
Extras din cartea “Portul popular Romanesc de sarbatoare” de Elena Secosan.

Aceasta este macheta din carte si am refacut-o sa sa inteleaga mai bine punctul de cusatura. Am omis sa desenez “bibilurile” cu paiete.

11038102_10153721754314222_4225948361496995012_n

Cand ne uitam la aceasta schema si la poza de mai sus, vedem clar ca modelul de pe maneca este identic.

19604_326490110895686_7466329318551562764_n
In aceasta fotografie se observa clar ca nu exista cusatura in partea superioara a manecii, ceea ce m-a impins sa cred ca aceasta camasa este de fapt din Campia Dunarii si nu Dobrogea.

baragan

ialomita2 image019

Ialomita                                                    Constanta

Nu incerc sa contrazic munca unui etnograf renumit, ci doar incerc sa inteleg portul arhaic din zona in care m-am nascut si sa il pot reproduce dupa machetele lasate de cativa etnografi.

Dupa ce am citit atatea materiale lasate, tind sa cred ca Elena Secosan a explicat cel mai bine tipologia portului Dobrogean, aceasta incepand documentarea in anul 1974, iar camasa de Dobrogea este cusuta doar in rosu si negru, doar bibilurile avand un plus de culori.

Baraganul are acelasi tip de camasa, dar broderia are mai multe culori. Vreau sa adaug ca in Baragan sau Campia Dunarii se gasesc de asemenea camasile incretite la gat aduse de mocanii care s-au asezat in zona.

Aceasta este concluzia la care am ajuns dupa tot ce am citit, dupa fotografii si punerea in practica.

Sper sa fi explicat destul de clar si sa va ajute aceste machete de cusaturi!

alina 7

Am folosit aceasta camasa si in cadrul proiectului Sanziene in Urban cu scopul de a atrage atentia asupra acestor camasi reprezentative zonei noastre.

alina 10
Irina Marin a pozat pentru proiectul nostru imbracata in camasa cusuta de mine.
alina 6
Fotografie facuta de Alina Spinu in cadrul editiei din 2016 a proiectului Sanziene in Urban.

3 Comments

  1. Felicitari Simona pentru intreaga munca de documentare, desenat si cusut si multumim ca ne impartasesti din ceea ce ai aflat tu! Asteptam cu mult drag urmatoare camasa! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *